Miért zárták ki a miskolci tömegközlekedésből a mopedes utasokat?

Megosztás

Éppen az utasok biztonságának védelmében. A Fidesz azonban ebből is azonnal politikai vihart kavar, ez nem először történik meg. Csak nem tájékozódtak az ügyben, a hangulatkeltés megy, pedig ugyanezt a lépést a fideszes vezetésű Debrecen már jóval korábban megtette. Ismét kettős mérce.

Az ügy ott kezdődik, hogy nem a mozgáskorlátozottakat zárták ki a közösségi közlekedésből, csak kimondottan az elektromos mopeddel közlekedőket, ami önálló járműként biztonságos, villamoson és buszon szállítva azonban nem. A részletekről az MVK és az önkormányzat adott magyarázatot.

Az MVK Zrt. üzletszabályzat legutóbbi módosításakor, 2023. január 1-től szabályozta a mopedek szállítását. A módosításra elsősorban azért volt szükség, mert egy moped mérete jelentősen meghaladja a járműveken kerekesszékesek számára kijelölt – maximum 100 cm x 80 cm nagyságú – területet. Mindezek mellett az elektromos mopedek méretük és műszaki paramétereik miatt az autóbuszokon és villamosokon nem rögzíthetők teljes biztonsággal, arra a mopedeken kialakított mágnesfék önmagában nem alkalmas. Így veszélyeztetik a többi utas biztonságát – magyarázza a döntést közleményében a miskolci önkormányzat.

Mint írják, fontos szempont volt a módosításkor, hogy a mopedeken menet közben személy nem ülhet, a járműveken található heveder a moped elején lévő rögzítési lehetőség hiánya miatt pedig fékezéskor, kanyarodáskor elmozdulhat, kézi erővel nem tartható vissza. Az a tény, hogy a mopedek az áramtalanításuk után – megfelelő műszaki állapot esetén – nem gurulnak el, csak minimális mozgatásuk végezhető, a rögzítésüket nem tudja helyettesíteni – részletezi a közlemény.

Fontos megjegyezni: a többi városi közlekedési vállalat, például a debreceni is azonos értelmű szabályozást alkotott. Ebből Debrecen esetében már per is volt: a bíróság megállapította, hogy a DKV Zrt. nem sértett jogszabályt.

Az MVK Zrt. által bevezetett szabályozás kidolgozásakor figyelembe vették az Egyenlő Bánásmód Hatóság hasonló ügyben hozott döntéseit, határozatait, az ezekben szereplő szakértői véleményeket. Figyelembe vették az elmúlt években a mopedekkel a járműveinken történt eseteket is, amelyből az egyik legsúlyosabb éppen egy Skoda villamoson történt. A mopedes utas szerencsére nem sérült, viszont összetört a villamos ajtója és megrongálódott az ajtó mechanikája a példaként szolgáló eset során.

Július elsején az egyik villamosvezető tájékoztatta a mopedes utast, hogy nem szállíthatja el, többször megkérte, hogy hagyja el a járművet. Mivel az utas nem volt hajlandó leszállni, ezért kollégánk rendőri segítséget kért, ez az előírás számára. A rendőri intézkedésről nincs információja a városházának. (via Minap.hu)

Fontos: az MVK Zrt. járművein továbbra is lehetővé teszi a kerekesszékkel és az elektromos kerekesszékkel közlekedő utasok utazását, szállítását. Hangsúlyozzák, nem a mozgáskorlátozott utasok közösségi közlekedésből történő kizárása a cél, hanem az, hogy valamennyi utas biztonságban tudjon utazni.

Az ügy a politikában is terítékre került. Ezzel kapcsolatban a városvezető frakció közleményt is adott ki, amit ezúttal mi is közlünk:

A miskolci Fidesz-KDNP tagjai jelenleg a mozgássérülteken keresztül próbálnak szavazatokat szerezni, és mint általában mindig, most is teljesen alaptalanul gerjesztik a hangulatot. Az MVK Zrt. valóban módosította szabályzatàt január elsejétől. Ennek értelmében mopeddel nem lehet autóbuszra vagy villamosra szállni. Ez azonban nem baloldali túlkapás, hiszen Debrecen már előttünk meglépte ezt a változtatást.

Erre azért volt szükség, mert a moped tulajdonképpen egy motor súlyával rendelkezik és a felépítése is hasonlatos. Ezt a típusú járművet nem lehet biztonsággal rögzíteni a tömegközlekedési eszközökön. Hiába áramtalanítja a tulajdonos, az még kanyarodáskor, gyorsuláskor, fékezéskor elmozdulhat és olyankor kézi erővel sem tartható vissza. A benne ülő nekivágódhat utastársainak, az ajtónak, felborulhat, kieshet a mopedjéből.

Sajnos ezekre volt példa városunkban is. Ezért döntött úgy az MVK Zrt., hogy nem biztonságos a mopedek szállítása a buszokon, villamosokon. Kerekesszékkel továbbra is engedélyezett az utazás, hiszen azt biztonsággal lehet rögzíteni.

Megkérjük Fidesz-KDNP-s képviselőtàrsainkat, hogy tájékozódjanak, mielőtt teljesen feleslegesen lincshangulatot gyártanak. Ezzel az energiával inkább Miskolcért, és ne Miskolc ellen dolgozzanak. 

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek